Wat is restwaarde of dagwaarde?
Een auto wordt na verloop van tijd minder waard. Dit komt meestal door ouderdom, maar soms ook door schade na een ongeval. Om de dagwaarde, de waarde van een voertuig op een specifiek moment, uit te drukken, gebruiken verzekeringsmaatschappijen en autobedrijven de term restwaarde. Restwaarde is de waarde van het voertuig op het moment dat deze wordt vastgesteld. De restwaarde kan worden gebruikt om te bepalen of het rendabel is om een beschadigde of kapotte auto te laten repareren. Als de waarde van een soortgelijke auto in goede staat lager is dan de kosten die gemaakt moeten om de kapotte auto te (laten) repareren, dan kun je er eigenlijk beter voor kiezen om de reparaties niet uit te laten voeren en een nieuwe (tweedehandse) te kopen. De verzekeringsmaatschappij zal in zo'n geval de restwaarde vergoeden en dus niet de volledige reparatiekosten.
Hoe wordt de restwaarde bepaald?
Om te bepalen wat de huidige waarde van de auto is, kun je een taxatie (laten) doen. Dit kan bijvoorbeeld met een kentekencheck, maar omdat deze gedigitaliseerd en geautomatiseerd zijn, is een taxatie door een professional vaak beter.
De waarde van het voertuig wordt berekend aan de hand van de prijs die op de markt geldt. Meestal geldt hoe ouder een auto is, hoe meer kilometers er op de teller staan en hoe lager de originele prijs, hoe lager de restwaarde van het voertuig zal zijn. Er zijn natuurlijk wel een aantal uitznderingen, zoals bijvoorbeeld oldtimers.
Restwaarde en de verzekering
Een goede schatting van de restwaarde kan handig zijn in verschillende situaties. Zo is het voor een verzekeraar bijvoorbeeld belangrijk om na een aanrijding te weten wat een soortgelijke voertuig in goede staat waard is. Aan de hand van deze waarde kan er worden bepaald of reparaties rendabel zijn of dat men beter een nieuwe auto kan aanschaffen. Zijn de reparatiekosten hoger dan de aanschafprijs van een vergelijkbare auto? Dan spreekt men over (economisch) total loss of een sloopauto. De eigenaar kan er dan zelf voor kiezen om de auto te laten repareren. Door de verzekeraar wordt alleen de restwaarde aan de verzekerde uitgekeerd.
Restwaarde voor de verkoop
Een andere reden om de restwaarde te (laten) bepalen, is als je je tweedehandse auto wilt verkopen. Weet je de restwaarde, dan weet je ook wat je ongeveer voor het voertuig kunt verwachten. De restwaarde is dus ook relevant als je een voertuig wil inruilen bij een garage of dealer als je een nieuwe auto koopt. De restwaarde wordt dan van de te betalen prijs afgetrokken.
Uiteraard is het, als je wilt verkopen aan een autobedrijf, belangrijk om te beseffen dat je verkoopprijs lager moet liggen dan de daadwerkelijke restwaarde. De koper zal namelijk ook winst willen maken.