Wat is een hoge kilometerstand?
In hun advertenties vragen inkoopbedrijven soms om "tweedehands auto's en bussen met een hoge kilometerstand". Echter, er wordt vrijwel nooit uitgelegd wat men daarmee precies bedoelt. Bedoelt men een voertuig met meer dan 150.000, 200.000 of 250.000 kilometer? Vraag jij je ook af of jouw (bedrijfs)auto een hoge kilometerstand heeft? Wij geven je graag informatie.
Er is geen vaste regel
Laten we voorop stellen dat een hoge kilometerstand geen feit is. We willen daarmee zeggen dat er geen vaste afspraak is over wat hoog is en wat niet. Bovendien verschilt het nogal per type auto en is de toewijziging "hoog" afhankelijk van allerlei factoren. Zo behalen bepaalde auto's, bijvoorbeeld auto's van het merk Toyota en Volvo, over het algemeen een hogere kilometerstand en is een hoge kilometerstand normaler voor diesels dan voor benzineauto's.
Een hoge kilometerstand is relatief
Er zijn een hoop factoren die bepalen hoelang een auto mee gaat. Een hoge kilometerstand is dus eigenlijk relatief. Een auto waarin wordt "getrapt" kan na 100.000 kilometer al aan het einde van zijn Latijn zijn, terwijl een auto die altijd netjes zijn beurtjes krijgt na 300.000 kilometer misschien pas halverwege zijn "leven" is. Om je een idee te geven, hebben we een aantal belangrijke factoren, in willekeurige volgorde, op een rij gezet.
Merken: verschil in kwaliteit
400.000 kilometer op een Dacia? Dat zie je (bijna) nooit. Tegelijkertijd zijn er genoeg Mercedessen en Volvo's die rondrijden met een kilometerstand van meer dan 600.000 kilometer. Enerzijds heeft dat met kwaliteit te maken, maar anderszijds ook met de verzorging van het voertuig. Liefhebbers en eigenaren van dure auto's gaan in de meeste gevallen anders om met een auto dan iemand die een auto slechts als gebruiksvoorwerp ziet.
Leuk feitje: het wereldrecord hoogste kilometerstand staat op zo'n 5 miljoen kilometer. De, helaas inmiddels overleden, Amerikaan Irv Gordon presteerde het met zijn Volvo P1800 uit 1966. Wil je daar mee over weten? Je leest het hier.
Benzine vs. diesel
Een dieselmotor kan over het algemeen meer kilometers maken dan een benzinemotor. Dat komt omdat een dieselmotor minder te verduren krijgt.
Cilinderinhoud
Ook de cilinderinhoud van een motor bepaalt in een zekere zin hoelang een auto meegaat. In de basis geldt dat een kleine motor harder moet werken dan een grote motor voor het behalen van dezelfde prestaties. In theorie gaat een 2,0 liter motor daarom langer mee dan een 1,1 liter motor.
Stad- vs. snelwegkilometers
Een andere factor is het soort gebruik. Een auto die vooral snelwegkilometers maakt, gaat over het algemeen langer mee dan een stadsauto. Dat komt omdat de stadsauto meer te verduren krijgt gedurende zijn ritten. Meer hobbels, stoplichten en gevaarlijke situaties leiden in de basis tot meer rem- en optrekacties.
Belading
Is jouw auto vaak zwaar beladen? Zit jij vrijwel altijd met 5 personen in de auto? Logischerwijs moet een auto harder werken om meer gewicht te verplaatsen. Rij je je auto vooral zelf en vervoer jij nooit zware bagage? Dan zal jouw auto gemiddeld gezien langer meegaan.
Rijstijl
Echte liefhebbers weten dat hun rijstijl van grote invloed is op de levensduur van hun auto. Dikke kans dat jouw opa zijn auto altijd netjes warm liet draaien, voordat hij ermee op pad ging. Tegenwoordig is het laten opwarmen van een auto niet meer zo belangrijk als toen, maar een gehaaste rijstijl - denk aan hard optrekken en afremmen - heeft geen positieve invloed op de levensduur van jouw auto.
Onderhoud
Tenslotte is onderhoud van groot belang. Vervang aan slijtage onderhevige onderdelen regelmatig en zorg ervoor dat je je vloeistoffen, zoals koelvloeistof en olie, tijdig vervangt. Periodiek onderhoud wordt als vervelend en kostbaar ervaren, terwijl het je op de lange termijn juist flink in de portemonnee kan schelen.
Onze mening
Op basis van eigen ervaringen en verschillende artikelen op het internet wordt een absolute kilometerstand van meer dan 200.000/250.000 kilometer voor benzineauto's en 250.000/300.000 voor dieselauto's als een hoge kilometerstand beschouwd. Toch willen we nogmaals benadrukken dat een hoge kilometerstand afhankelijk is van een groot aantal factoren. Een hoge kilometerstand hoeft dus zeker niet altijd af te schrikken en betekent niet per definitie "minder waard".
(Onderhouds)geschiedenis
Wil jij een auto met een hoge kilomterstand kopen? Vraag dan altijd om de (onderhouds)geschiedenis van de auto. Hoe is de auto gebruikt, hoe is deze onderhouden en wanneer vond het laatste onderhoud plaats? Het zijn allemaal factoren waarmee je kunt bepalen of de kilometer stand "hoog" is.
Auto met hoge kilometerstand verkopen?
Heeft jouw auto relatief gezien een hoge kilometerstand, dan is deze misschien meer interessant voor de Nederlandse markt. Mogelijk is het een een export auto en is deze nog interessant voor de buitenlandse markt. Hoe dat zit, lees je hier. Is jouw auto niet interessant voor export? Dan kun je de auto altijd nog als sloopauto aanbieden bij de autosloperij.
Auto met hoge kilometerstand verkopen?
06-40719624 Bel mij op