Wat betekent (economisch) total loss?
Wellicht heb je al eens van "economisch total loss" gehoord. Deze term wordt vooral gebruikt door autoverzekeringsmaatschappijen om aan te geven dat het niet meer rendabel is om een auto terug te brengen in goede, rijdende staat. In zo'n geval gaat een autoverzekering over tot uitkering van de dagwaarde. In dit artikel geven we je meer informatie over een total loss.
Total loss
De meeste mensen denken bij het horen van de term "total loss" aan een compleet verwoeste auto. Een auto die betrokken is geraakt bij een ongeval en die ernstig beschadigd is, is pas total loss als het niet meer rendabel is om de auto te repareren. Anders spreekt men over een schadeauto. Vandaar ook dat verzekeringsmaatschappijen er vaak het woord "economisch" aan toevoegen. Een auto kan slechts kleine uiterlijke schade vertonen, maar als vergelijkbare tweedehands auto slechts een paar honderd euro kost en repareren duurder is, dan is het laten repararen van de auto niet langer interessant. Een total loss is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant. Er kunnen ook onderdelen in de auto kapot zijn. Men spreekt dan over total loss door technische mankementen.
Heeft een auto die total loss is nog enige waarde?
Een auto die total loss is, wordt meestal als sloopauto beschouwd. Omdat repareren niet meer interessant is, rest je nog maar een oplossing, namelijk verkopen aan de autosloperij. Wil dat zeggen dat je auto niets meer waard is? In tegendeel! Een relatief jonge auto met veel bruikbare auto onderdelen kan in sommige gevallen enkele honderden tot soms wel duizenden euro's opleveren. Toch zullen de meeste sloopauto's' slechts enkele tientjes tot enkele honderden euro's opleveren. Wil je meer weten over de waarde van sloopauto's? Dan kun je dit artikel lezen.