Auto is afgekeurd, maar de APK is nog geldig, mag je dan nog wel de weg op?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je je auto APK laten keuren, maar is deze afgekeurd, terwijl de APK eigenlijk nog geldig was? Dan vraag je je misschien af of je nog met de betreffende auto mag rijden, bijvoorbeeld omdat je hem niet meer APK-klaar wilt laten maken. Wij beantwoorden die vraag.

Afgekeurde auto verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Wat is de APK?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een periodieke keuring van een voertuig. Tijdens de APK wordt bekeken of jouw voertuig voldoet aan de eisen die worden gesteld op het gebied van veiligheid en milieu.

Kun je je auto eerder APK laten keuren?

Ga je binnenkort op vakantie, wil je je auto binnenkort verkopen met een "verse" APK of heb je simpelweg geen zin om de APK op het allerlaatste moment uit te laten voeren, omdat je geen boete wilt? Dan kun je ervoor kiezen om je auto eerder te laten keuren. Eerder laten keuren kan op ieder moment. Echter, als je wilt dat de APK-vervaldatum de volgende keer hetzelfde is, dan kan dat vanaf twee maanden vóór de APK-vervaldatum.

Ter illustratie: als de APK van jouw voertuig vervalt op 1 maart 2025 en je laat de auto keuren 5 januari 2025, dan blijft de APK-vervaldatum van 1 maart ook volgende keer gehandhaafd. Meer informatie vind je op de website van de RDW.

Auto is afgekeurd, maar de APK is nog geldig, mag je dan nog wel de weg op?

Heb je je auto voor het verstrijken van de huidige geldigheidsdatum van de APK naar een keuringsstation gebracht, maar wordt deze niet meer goedgekeurd? Dan voldoe je nog aan de APK-verplichting tot de APK verloopt. Echter, ondanks dat je geen boete krijgt voor een verlopen APK, dien je wel zelf te bepalen of het nog verstandig is om met de auto de weg op te gaan. De auto voldoet namelijk niet meer aan de technische eisen, waardoor de politie toch een bekeuring kan geven of een verzekeraar kan besluiten om niet uit te betalen in geval van schade.

Meer informatie daarover vind je hier.

Keuring APK

(Sloop)auto verkopen?