Informatieplicht: gebreken melden als (particuliere) auto verkoper

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Als eigenaar van een tweedehands auto weet jij natuurlijk meer over jouw auto dan een potentiële koper. Toch is het een vraag die bij veel mensen naar boven komt als ze hun oude auto zelf willen verkopen. Ben je verplicht om gebreken te melden of is het de taak van de koper om te ontdekken wat de gebreken zijn? Om je te helpen met dit vraagstuk, geven in dit artikel meer informatie over informatieplicht.

Informatieplicht

Het klinkt voor velen erg verleidelijk: je auto verkopen aan een onwetende koper zonder de mankementen op te sommen om op die manier een hogere prijs te ontvangen. Je geeft als particuliere verkoper namelijk geen garantie. Als jij weet dat het raammechanisme aan de bijrijderskant kapot is, maar een koper komt hier tijdens het inspecteren van de auto niet achter, is het erg verleidelijk om gewoon je mond te houden. En hoewel dit in de praktijk natuurlijk vaak gebeurt, bestaat er wel degelijk een informatieplicht. Die plicht geldt ook als jij als particuliere verkoper verkoopt aan een autobedrijf. In het kort betekent het dus dat je een koper op de hoogte moet stellen van gebreken waarvan je op de hoogte bent.

Informatieplicht gebreken auto

Onderzoeksplicht

Natuurlijk heeft een koper ook onderzoeksplicht. Immers, een verkoper met weinig verstand van auto's, weet ook niet alles. Echter, in een korte testrit van 30 minuten is de kans groot dat een koper niet alles ontdekt waarvan jij al wel op de hoogte bent. Als jij besluit om mankementen te verzwijgen, komt de koper er op een later moment pas achter dat jij de mankenten verzwegen hebt. In de praktijk kan dit betekenen dat de koper jouw als verkoper aansprakelijk stelt voor het moedwillig verzwijgen van mankementen. Echter, in de praktijk zal het erg lastig zijn voor de verkoper om te bewijzen dat jij als onwetende verkoper moedwillig een mankement verzwegen hebt.

Conclusie

Je hebt als verkoper dus zeker een informatieplicht. Dat betekent dat je de koper moet informeren over eventuele mankementen waarvan jij op de hoogte bent. Tegelijkertijd heeft de koper een onderzoeksplicht om eventuele mankementen, waarvan jij als verkoper niet op de hoogte bent, te ontdekken. In de praktijk wordt er (te) vaak misbruik gemaakt van de onwetendheid bij kopers en wordt er lang niet altijd voldoende geïnformeerd. Het is daarom de taak van de koper om extra goed te onderzoeken of er mankementen zijn. Wil je meer zekerheid als koper? Laat dan een onafhankelijke aankoopkeuring doen door een erkend autobedrijf. Uiteraard heb je hier als verkoper ook baat bij, want op die manier kan een koper achteraf niet bij jou aankloppen met mankementen.

(Sloop)auto verkopen?