Wat gebeurt er met je kenteken als je auto gesloopt is?
Heb je je ooit afgevraagd wat er met jouw kentekenregistratie en kentekenplaten gebeurt als je je auto naar een autosloperij brengt? En wat moet je doen met oude kentekenplaten die je nog thuis hebt liggen? Wij leggen het aan je uit.
Wat is een kenteken?
Het Nederlandse kenteken is een unieke combinatie van letters en cijfers die aan een voertuig zijn toegewezen. Het kenteken wordt gebruikt ter identificatie en registratie van voertuigen, zoals auto's en motoren.
Wil je daar meer over weten? Lees dan dit artikel over de geschiedenis van het Nederlandse kenteken.
Wat gebeurt er met een kenteken als een auto gesloopt is?
Als je je auto aan een autosloperij verkoopt en zij besluiten om jouw auto te slopen, dan zal een medewerker je kenteken afmelden in het kentekenregister van de RDW en jou een vrijwaringsbewijs geven.
Een vrijwaringsbewijs (soms afgekort tot vrijwaring) is hét bewijs waarmee je kunt aantonen dat (het kenteken van) het voertuig niet langer op jouw naam geregistreerd staat. Je kunt het vrijwaringsbewijs gebruiken om jouw autoverzekering op te zeggen. De wegenbelasting wordt automatisch stopgezet.
Controleren of je auto gesloopt is, kan dat?
In de Online Voertuigen Informatie database van de RDW kun je controleren of jouw kenteken is afgemeld. Hoe je dat doet, lees je hieronder:
- Bezoek de Online Voertuigen Informatie database van de RDW.
- Typ het kenteken van jouw voertuig in en druk op enter.
- Krijg je de melding "Er zijn geen gegevens gevonden voor het ingevulde kenteken XXXXX"? Dan is het kenteken afgemeld. De auto wordt dan zeer waarschijnlijk gesloopt.
Wat gebeurt er met de kentekenplaten?
De kentekenplaten van je auto worden vernietigd. Het aluminium wordt gerecycled.
Wat moet je doen met oude kentekenplaten?
Heb je zelf nog oude kentekenplaten liggen, bijvoorbeeld van een auto die inmiddels gesloopt is? Dan dien je deze te vernietigen. Je kunt ze door midden knippen en in de bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken (pmd) gooien, ze ter recycling aanbieden of ze inleveren bij de RDW.