Sloopauto inleveren: waar en hoe doe je dat?
Het laten slopen van je auto is niet voor iedereen een bekende handeling. Hoewel er jaarlijks zo'n 200.000 auto's op de sloop belanden, wil dat natuurlijk niet zeggen dat veel mensen hiermee te maken krijgen. Een groot gedeelte van de sloopauto's wordt niet door particulieren, maar door bedrijven naar de sloop gebracht, waardoor het goed mogelijk is dat jij nog nooit eerder een sloopauto hebt willen inleveren. Ben je benieuwd waar je terecht kunt? Wij geven meer informatie.
Een sloopauto inleveren: hoe werkt dat?
Het inleveren van een sloopauto is vergelijkbaar met het brengen van afval naar de stort. In principe kun je namelijk bij iedere sloperij in de buurt terecht met jouw auto. Toch zijn er twee belangrijke verschillen:
- Een sloopauto brengt meestal geld op, waardoor het loont om autosloperijen te vergelijken.
- Een auto dient overgeschreven te worden, voordat deze daadwerkelijk niet meer op jouw naam staat.
Een sloopauto levert geld op
In de meeste gevallen levert een sloopauto geld op. Dat wil zeggen dat je een vergoeding ontvang als jij jouw sloopauto inlevert. De vergoeding kan varieren van enkele tientjes tot een paar honderd euro. Meer informatie over de factoren die de prijs bepalen vind je hier. De ene autosloperij kan bovendien meer betalen dan de andere en het kan daarom interessant zijn om meerdere autosloperijen langs te gaan. Natuurlijk kun je ook gewoon de telefoon pakken! Vrijwel alle autosloperijen brengen een telefonisch bod uit.
Een (sloop)auto dient overgeschreven te worden
Net als bij de verkoop van een auto dient een sloopauto overgeschreven te worden. Bij een sloop kan dat twee manieren:
- Op de "normale" manier met een volledig kentekenbewijs.
- Met een demontagecode.
Wil je meer informatie over het inleveren van je sloopauto zonder volledig kentekenbewijs? Dat lees je hier.
Kan de sloopauto ook worden opgehaald?
Ja, in de meeste gevallen wel. Hou er wel rekening mee dat het laten ophalen de prijs mogelijk beinvloed. Dit kost de autosloperij tijd en geld. Echter, in veel situaties is dit natuurlijk wel heel interessant, bijvoorbeeld als jouw auto niet meer rijdt of als de APK verlopen is. Je kunt of mag dan namelijk niet meer de openbare weg op om de auto zelf in te leveren en hoeft niet met een aanhanger aan de slag.