Hoelang mag je je caravan, camper of vouwwagen voor je deur parkeren?
Ben je de trotste bezitter van een recreatievoertuig in de vorm van een caravan, camper of vouwwagen, maar heb je geen ruimte om deze op eigen terrein te parkeren? Dan vraag je je misschien af voor hoelang je deze mag parkeren in het openbaar gebied voor je deur. Misschien wil je het voertuig voor of na je reis schoonmaken, in- of uitruimen óf staat het voertuig al een tijdje in de weg in je garage of op je oprit en wil je hem uit de weg hebben. In dit artikel geven we je meer informatie over de regelgeving omtrent het parkeren van jouw recreatievoertuig in het openbaar gebied.
Hoelang mag je je recreatievoertuig in het openbaar gebied parkeren?
Hoewel we je graag een sluitend antwoord zouden willen geven, verschillen de regels omtrent het parkeren van recreatievoertuigen in het openbaar gebied per gemeente. De regelgeving is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (AVP). In de AVP van jouw gemeente vind je allerlei informatie over regelgeving op het gebied van openbare orde en veiligheid, waaronder dus ook de regelgeving omtrent het parkeren van recreatievoertuigen.
Een veelgebruikte regel is dat recreatievoertuigen maximaal drie aaneengesloten dagen langs de openbare weg mogen worden geparkeerd. Gaat het om parkeren in een betaalde parkeerzone? Dan moet je afzonderlijk betalen voor het voertuig, ook als deze aangekoppeld is. Ter illustratie: in de gemeentes Amsterdam en Tilburg gaat deze regel anno 2024 op.
Tip: meestal kun je je de regelgeving in jouw gemeente eenvoudig achterhalen door te Googlen op "caravan parkeren *gemeente* openbare weg".
Kun je een boete krijgen als je toch langer parkeert?
Als je je niet aan de regelgeving houdt, kun je een boete krijgen. Anno 2024 bedraagt de boete € 110,- exclusief administratiekosten. In de praktijk wordt er niet altijd nadrukkelijk gecontroleerd en krijg je meestal eerst een waarschuwing. Toch raden we je aan om niet onnodig het risico op een boete te lopen.
Recreatievoertuig op je oprit parkeren, mag dat?
Ook als je jouw recreatievoertuig op jouw eigen oprit parkeert, ben je niet vrijgesteld van regelgeving. Sommige gemeentes stellen eisen aan het parkeren van voertuigen die vanuit het openbaar gebied zichtbaar zijn. Ook hiervoor is regelgeving opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (AVP) van jouw gemeente. Controleer dit dus goed van tevoren.
Een overbodig recreatievoertuig verkopen
Hoewel we ons best kunnen voorstellen dat jouw camper of caravan je dierbaar is, is het soms beter om afscheid te nemen als je voertuig eigenlijk overbodig is. Het beste moment om een recreatievoertuig te verkopen is het voorjaar. De vraag neemt dan toe en het aanbod wordt kleiner, waardoor je een hogere prijs kunt vragen. Gaat het echt om een oud recreatievoertuig, zoals een camper met schade of een kapotte caravan? Dan kun je er ook voor kiezen om hem direct te verkopen aan de sloop.