Auto naar de sloop: hoe werkt dat en wat heb je nodig?
Eens is het moment daar: je wilt van je oude auto af. Omdat er niemand interesse heeft getoond toen de auto te koop stond op online marktplaatsen, geen enkele autohandelaar geïnteresseerd is gebleken of simpelweg omdat je er snel vanaf moet, wil je een autosloperij of autodemontagebedrijf benaderen. Helaas heb je nog geen ervaring met het brengen van een auto naar de sloop. In dit artikel leggen we je uit hoe het werkt en wat je nodig hebt.
Snel je auto naar de sloop en gratis laten ophalen?
06-40719624 Bel mij op
Autosloperij zoeken en benaderen
Het zoeken van een autosloperij is tegenwoordig erg eenvoudig. Je zoekt via Google of via onze website gemakkelijk naar een autosloperij die actief is in jouw regio. Vervolgens kun je op verschillende manieren contact leggen met het bedrijf: je neemt telefonisch contact op, je stuurt een e-mail of je gaat langs bij het bedrijf.
De juiste vergoeding voor jouw auto
De vergoeding voor auto's die naar de sloop worden gebracht, loopt uit een van enkele tientjes tot soms wel duizenden euro's. Om die reden is het misschien lastig om te bepalen of je een juiste vergoeding krijgt voor jouw oude auto. Hoewel er geen echte minimum waarde is, kun je er vanuit gaan dat sloopauto's altijd wel enkele tientjes tot een paar honderd euro opleveren. Vaak hanteren we de vuistregel van minimaal 5 tot 10 cent per kilogram. Weegt jouw auto 1.000 kilo? Dan ontvang je in vrijwel alle gevallen minimaal € 50,- tot € 100,- voor je sloopauto, maar als de oud-ijzerprijzen goed zijn of als het om een jonge schadeauto gaat, dan kan de prijs flink oplopen.
Ben je benieuwd wat andere vragen voor een soortgelijke auto? Neem dan eerst een kijkje op online marktplaatsen. Besef je wel dat de prijs die op deze marktplaatsen gevraagd wordt, vrijwel nooit betaald wordt en je dus onder deze vraagprijs zal moeten zitten. Voor een goed beeld kun je om een waardebepaling vragen bij meerdere autosloperijen, zodat je een marktconforme vergoeding ontvangt.
Wegbrengen of op laten halen
Iedere autosloperij hanteert zijn eigen voorwaarden. Sommige bedrijven zullen je vragen om het voertuig in te leveren. Je zal dan zelf een transportbedrijf in moeten schakelen of met een aanhanger in de weer moeten als jouw auto niet meer rijdt of als de APK verlopen is. Andere bedrijven komen de auto bij jou thuis ophalen. Let wel: waarschijnlijk hebben zij de kosten hiervan verdisconteerd in de vergoeding die ze voor je auto betalen.
Autopapieren
Ben je van plan om jouw auto naar de sloop te brengen? Dan heb je je autopapieren nodig om jouw auto te kunnen overschrijven. In de loop der jaren zijn er verschillende varianten van het kentekenbewijs uitgegeven.
- Heb jij jouw auto na 1 januari 2014 gekocht? Dan bestaat jouw kentekenbewijs uit een kentekencard en een negencijferige tenaamstellingscode. Je hebt beide documenten nodig om jouw auto over te schrijven.
- Heb jij jouw auto voor 1 januari 2014 gekocht? Dan bestaat jouw kentekenbewijs uit een voertuigbewijs (deel 1A, voor 2004 was dit deel I), een tenaamstellingsbewijs (deel 1B, voor 2004 was dit deel II) en een overschrijvingsbewijs (deel II, voor 2004 was dit deel III). Je hebt in ieder geval het overschrijvingsbewijs nodig om jouw auto over te schrijven.
Ben je je autopapieren kwijt of zijn ze niet compleet? Voertuigen die worden gesloopt, kunnen worden afgemeld met een demontagecode. Ben je je papieren kwijt? Dan kun je bij de autosloperij informeren naar de mogelijkheden om de auto te laten slopen met een demontagecode. Als je voertuig toch gesloopt gaat worden, scheelt dit onnodige kosten.
Autosleutel
Het klinkt een beetje gek, maar het zal je verbazen hoeveel mensen een sloopauto aanbieden zonder autosleutel. De autosleutel is noodzakelijk om de portieren te ontgrendelen en de auto te starten. Ben je je autosleutel kwijt? Gelukkig mag je een auto zonder sleutel gewoon verkopen en laten slopen. Natuurlijk moet je, maar dat moet je ook als je wel een sleutel hebt, wel aan kunnen tonen dat de auto van jou is met behulp van je autopapieren.
Helaas valt de vergoeding van een sloopauto vaak lager uit als er geen autosleutel aanwezig is. De auto kan niet worden gestart, moet misschien zelfs opengebroken worden en er is soms speciaal vervoer nodig om de auto op te halen.
Schoonmaken en opruimen
In principe is het niet nodig om een sloopauto schoon te maken voordat je hem naar de sloperij brengt. Toch is het wel netjes om de auto op te ruimen, immers moet de auto anders door medewerkers van de autosloperij worden opgeruimd voordat ze hem uit elkaar halen. Tegelijkertijd kan de staat van jouw voertuig de hoogte van de vergoeding die je ontvangt, beïnvloeden.
Betaling en vrijwaringsbewijs
Op het moment dat je de auto wegbrengt of als je auto laat ophalen, laat je de medewerker van de autosloperij jou eerst betalen. Op die manier voorkom je dat je het later toch niet eens bent over de prijs. Na de betaling dient de autosloperij de auto te vrijwaren. Vrijwaren houdt in dat jij als eigenaar ontzien wordt van alle plichten die horen bij het hebben van een auto. Je overhandigt je oude papieren overschrijvingsbewijs of je kentekencard en je tenaamstellingscode aan de medewerker. Met behulp van die eigendomspapieren kan de medewerker jouw auto vrijwaren.
Het vrijwaringsbewijs dien je meteen te ontvangen. Dat kan ook digitaal. Ontvang je het vrijwaringsbewijs niet direct, bijvoorbeeld omdat je je autopapieren kwijt bent? Maak dan hele goede afspraken met de medewerker over het vrijwaren van de auto. Zolang als de auto niet gevrijwaard is, ben jij op papier nog steeds de eigenaar van de auto en dus ook aansprakelijk.
Wegenbelasting en autoverzekering stopzetten
Het stopzetten van de wegenbelasting gaat automatisch als de auto is gevrijwaard. Je hoeft er dus zelf niet achteraan. Van de belastingdienst ontvang je een verrekening als je al teveel wegenbelasting hebt betaald.
Je autoverzekering stopzetten vereist wel een handmatige handeling. Veel verzekeraars willen zwart-op-wit dat de auto is gevrijwaard en dat jij niet langer eigenaar bent. Je zult soms het vrijwaringsbewijs moeten overleggen. Het vrijwaringbewijs kun je tegenwoordig meestal mailen. Vraag de verzekeraar om te bevestigen op welke datum de autoverzekering is stopgezet. Op die manier voorkom je dat je onnodig verzekeringspremie betaalt.
Stappenplan
Om het je wat makkelijker te maken, hebben we een stappenplan gemaakt:
- Verzamel de eigendomspapieren van je auto: Je hebt autopapieren nodig als je je auto wilt verkopen. Ben je je autopapieren kwijt? Vraag dan eerst nieuwe papieren aan. Hier vind je meer informatie over het aanvragen van nieuwe autopapieren en wanneer dat wel of niet noodzakelijk is. Op je autopapieren staat bovendien alle benodigde informatie over je auto.
- Doe vooraf onderzoek: Twijfel je of je auto echt naar de sloop toe moet? Dan kun je op een van de bekende marktplaatsen zoeken naar het aanbod van vergelijkbare auto's. Houd rekening met de staat van het voertuig, het bouwjaar, de apk en de kilometerstand. Is er vergelijkbaar aanbod en is de prijs verwaarloosbaar, dan is de sloop meestal goede optie. Het zelf verkopen van je auto aan andere particulieren kan namelijk erg tijdrovend zijn.
- Selecteer bedrijven in de buurt: Je kunt via internet eenvoudig op zoek gaan naar autosloperijen en autodemontagebedrijven in de buurt. Selecteer er een aantal, zodat je ze kunt vergelijken.
- Neem contact op met de autosloperijen: De meeste autosloperijen zijn per mail en telefonisch bereikbaar. Lever de benodigde gegevens, zoals het kenteken, informatie over staat en eventueel ook foto's aan, zodat de autosloperijen een bod uit kunnen brengen. Verzwijg geen zaken, want dan wordt de afgesproken vergoeding ter plekke niet betaalt.
- Overweeg de aanbiedingen: Het lijkt voor de hand te liggen dat je voor de hoogste vergoeding kiest. Toch dien je ook rekening te houden met nevenvoorwaarden, zoals de afweging om je auto zelf in te leveren of deze op te laten halen en het ophaaltermijn. Zeker als het om een kapotte auto gaat, is ophalen erg fijn en omdat de kosten van je autoverzekering en wegenbelasting doorlopen, is snel ophalen meestal gewenst.
- Ga akkoord met een uitgebracht aanbod: Als je akkoord gaat met een uitgebracht voorstel is het verstandig om goede afspraken te maken over het inleven of ophalen, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
- Vrijwaring in ontvangst nemen en autoverzekering stopzetten: Om aan te tonen dat je geen eigenaar meer bent van het voertuig, ontvang je van de medewerker een vrijwaring. Met behulp van deze vrijwaring kun je je auto afmelden bij je autoverzekeraar.