Auto met kapotte distributieriem verkopen aan de sloop, kan dat?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het is de nachtmerrie van iedere auto-eigenaar: een kapotte distributieriem. Heeft jouw auto een kapotte distributieriem en is het repareren ervan zo duur dat dat niet meer rendabel is? Dan vraag je je misschien af of autosloperijen ook auto's met een kapotte distributieriem inkopen. Wij leggen uit wat een distributieriem is, hoe je een kapotte distributieriem herkent en of dat je een auto met kapotte distributieriem aan de sloop kunt verkopen.

Auto met kapotte distributieriem verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Wat is een distributieriem?

Een distributieriem is een getande riem die de krukas en de nokkenas in je motor met elkaar verbindt. Dankzij de distributieriem openen en sluiten de kleppen op het juiste moment, synchroon met de beweging van de zuigers. Zonder distributieriem werkt de motor niet.

Hoe herken je een kapotte distributieriem?

Als de distributieriem kapot gaat, merk je dat de motor van je auto plotseling stopt en niet meer wil starten. Soms hoor je een klappend of tikkend geluid net voordat de riem breekt.

In het geval van een kapotte distributieriem kunnen de zuigers en kleppen elkaar raken nadat de riem gebroken is. De zuigers bewegen namelijk nog, terwijl de kleppen stilstaan. Dit kan leiden tot ernstige schade, zoals gebogen kleppen, beschadigde zuigers en zelfs scheuren in de cilinderkop. Dit soort schade kan heel duur zijn om te repareren.

Hoe voorkom je een kapotte distributieriem?

Om te voorkomen dat de distributieriem kapotgaat, is het belangrijk om deze op tijd te laten vervangen volgens de aanbevelingen van de autofabrikant. De termijn voor vervanging ligt meestal tussen de 60.000 en 160.000 kilometer.

Maar let op: ook als er weinig of niet met een auto gereden wordt, kan de distributieriem verouderen en uitdrogen. Door de distributieriem tijdens onderhoudsbeurten te laten controleren, kunnen slijtage, scheurtjes en/of uitdroging vroegtijdig gesignaleerd worden, zodat de riem tijdig vervangen kan worden. De meeste autofabrikanten bevelen sowieso aan om de distributieriem iedere +/- 5 jaar te vervangen, ook als er minder kilometers met de auto zijn gereden.

Oude distributieriem met scheurtjes en uitdroging

Auto met een kapotte distributieriem verkopen aan de sloop, kan dat?

Ja, een autosloperij koopt ook auto's met een kapotte distributieriem.

Is een auto met kapotte distributieriem minder waard?

De waarde van een sloopauto is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de staat waarin de auto verkeert, het bouwjaar, het merk en het type auto. Als er iets aan een auto mankeert, is dit van invloed op de waarde. Om die reden is een auto met een kapotte distributieriem meestal minder waard dan een vergelijkbare auto in goede staat. Gaat het om een auto die nog de tweedehands markt op kan? Dan kan vergoeding in het geval van een lekke koppakking flink lager uitvallen, zeker als er veel motorschade is. Het repareren van dit mankement kost immers tijd en dus geld. Gaat het om een auto die in goede staat ook zou worden gesloopt? Dan valt de vergoeding meestal wat lager uit, maar is het verschil veel minder groot.

Distributieriem (de)montage

(Sloop)auto verkopen?