Wat te doen met een auto na overlijden?
Als je een dierbare hebt verloren, komt er veel op je af. Er zijn allerlei zaken die, meestal binnen korte tijd, moeten worden geregeld. Had de overledene een auto of een ander voertuig, zoals een scooter, motor of brommobiel, op naam staan? Dan is dat een van die zaken. Waarschijnlijk vraag je je af wat je hiervoor moet regelen. Daarom zetten wij een aantal zaken op een rij.
Informatie op de website van de RDW
Omdat er na het overlijden van een dierbare in korte tijd veel op je af komt, heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een speciale pagina gemaakt met daarop relevante informatie over wat te doen met een auto bij overlijden. Je vindt deze speciale pagina hier, maar kunt natuurlijk ook telefonisch contact met ze opnemen.
Auto van een overledene overschrijven
Ben je de erfgenaam van een overledene met auto en accepteer je de erfenis? Dan ben je in principe verplicht om de auto binnen vijf weken over te schrijven op naam van een nieuwe eigenaar. Dat doe je op de gebruikelijke wijze. Deze regel is ook van toepassing als je, bijvoorbeeld als partner van de overledene, altijd al in het voertuig reed. Kies je ervoor om de erfenis beneficiair te aanvaarden of aanvaar je de erfenis niet? Dan mag je het voertuig (nog) niet overschrijven.
Soms is het, bijvoorbeeld omdat de afwikkeling van de erfenis niet binnen vijf weken is afgehandeld, niet mogelijk om de auto tijdig over te schrijven. In dat geval die je de RDW daarvan op de hoogte te stellen. Je kunt contact opnemen met hun klantenservice. Meer informatie daarover vind je hier.
Let op: zolang als het voertuig niet is overgeschreven op naam van een nieuwe eigenaar, mag de auto niet op de openbare weg komen. Er is immers geen aansprakelijke meer. Echter, de verplichtingen blijven wel gewoon doorlopen en daar ben je als erfgenaam verantwoordelijk voor.
Auto van een overledene schorsen
Als je een auto hebt geërfd, wil je misschien eerst goed nadenken over wat je met de auto gaat doen. Gelukkig is het mogelijk om de auto tijdelijk te schorsen. Je dient het voertuig dan wel eerst over te schrijven. Tijdens de schorsing geldt er geen verzekeringsplicht, wegenbelastingplicht en apk-plicht, maar let op: het is dan niet toegestaan om met een geschorste auto te rijden of om een geschorste auto op de openbare weg te parkeren. Meer informatie over het schorsen van een auto vind je hier.
Auto van een overledene verkopen
We kunnen ons goed voorstellen dat je misschien helemaal niet op de auto van de overledene zit te wachten. Immers zijn aan het hebben van een geërfde auto, net als aan het hebben van iedere auto met Nederlands kenteken, verplichtingen verbonden, zoals de verzekeringsplicht, apk-plicht en wegenbelastingplicht. Is de auto onderdeel van een geaccepteerde erfenis, maar wil je er liever zo snel mogelijk weer van af? Dan kun je hem verkopen.
Verkoop je de geërfde auto binnen vijf weken? Dan hoeft de auto niet eerst op naam van een erfgenaam te worden overgeschreven. De koper dient het kenteken binnen een week na zijn aankoop over te schrijven. Dat heeft meestal een gunstig effect op de erfbelasting.
Welke mogelijkheden zijn er?
- Gaat het om een oude auto met relatief weinig restwaarde? Dan is verkopen aan de autosloperij waarschijnlijk een geschikte keuze. Een verkoop aan een autosloperij is, over het algemeen, snel en makkelijk geregeld. Bovendien ontvang je een vergoeding, die afhankelijk is van de staat waarin het voertuig verkeert.
- Gaat om een tweedehands auto die een significante waarde vertegenwoordigt? Dan is het aan jou als nabestaande om een geschikt verkoopkanaal uit te kiezen. Je kunt denken aan autoverkoopsites, maar ook aan een online marktplaats of autosloperij.
Auto snel en makkelijk verkopen?
06-40719624 Bel mij op
Hoe zit het met de erfbelasting?
Een auto vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Deze waarde is relevant voor het bepalen van de erfbelasting. Of je belasting moet betalen als je een auto hebt geërft, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals jouw relatie tot de overledene, de erfenisverdeling en de totale waarde van de erfenis. Meer informatie over erfbelasting vind je hier.