Wat is het verschil tussen autosloperijen en autodemontagebedrijven?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Waar vroeger vrijwel ieder bedrijf de term autosloperij gebruikte, gebruiken tegenwoordig steeds meer bedrijven de naam "autodemontagebedrijf" of "autorecyclingbedrijf". Ben je benieuwd waarom bedrijven tegenwoordig kiezen voor deze chiquere naam? In dit artikel geven je daarover meer informatie.

Autosloperij

Als je je grofvuil, dat te groot is voor de container, weg wilt gooien, breng je dat naar de stort. Op de stort kun je allerhande soorten afval kwijt, van wasmachines tot tuinafval en van sloopafval tot oude meubels. Echter, tot op de dag van vandaag kun je er niet terecht met je oude, kapotte sloopauto. Toen steeds meer mensen een auto gingen rijden, nam naar verloop van tijd ook de behoefte om sloopauto's te "storten" toe. Daarom werden zogenaamde autosloperijen in het leven geroepen. Deze bedrijven hielden zich bezig met het slopen van auto's. Had jouw auto het einde van zijn Latijn bereikt? Dan bracht je hem naar de autosloperij. Meestal kreeg je daar geen vergoeding voor, omdat men in die tijd nog niet zo bezig was met recycling. De waarde van een wrak was nihil, zeker als deze ook nog moest worden opgehaald. Hoewel auto's ook in die tijd al werden gedemonteerd, was er nog geen levendigde markt voor tweedehands auto onderdelen. Om die reden moesten de bedrijven het vooral hebben van de waarde van het oude ijzer.

autodemontagebedrijf

Autodemontagebedrijven

Steeds meer bedrijven gebruiken tegenwoordig de term autodemontagebedrijf of autorecyclingsbedrijf. Dat klinkt natuurlijk een stuk chiquer! Waar auto's vroeger veelal vernietigd werden, ligt de nadruk nu meer op duurzaamheid en recycling. Dat wil zeggen dat een auto lang niet altijd meer direct de pers in gaat. Onderdelen van de auto worden nu individueel beoordeeld en indien ze waardevol worden bevonden, worden ze gedemonteerd. Demonteren wil zeggen dat onderdelen losgeschroeft worden, zodat ze een tweedeleven kunnen gaan leiden in andere auto's. Omdat nieuwe onderdelen steeds duurder worden, neemt de vraag naar tweedehands auto onderdelen steeds meer toe. De komst van het internet heeft de tweedehands markt een enorme boost gegevens, want het werd makkelijker om gebruikte onderdelen te verkopen en te kopen. Bedrijven zijn daarom lang niet meer alleen maar geinteresseerd in de waarde van het oude ijzer, maar ook in de onderdelen. Ze willen zelfs een vergoeding betalen voor je sloopauto. Verkoop jij je auto? Dan slopen ze de je auto niet langer meer, maar ze demonteren hem. Tegelijkertijd zijn de regels tegenwoordig strenger, is het recycleproces verbeterd en is er meer vraag naar grondstoffen. Brancheorganisatie Autorecycling Nederland (ARN) zet zich in voor een zo hoog mogelijk recyclingspercentage. Meer informatie over ARN lees je hier.

(Sloop)auto verkopen?