Veelvoorkomende defecten aan je auto tijdens de winter
De winter is bij uitstek het seizoen waarin veel auto’s kapot gaan. Tijdens de koudere temperaturen krijgt een auto het ongemerkt zwaarder te verduren. Er zijn zeker een aantal veelvoorkomende problemen die vaker in de winter optreden. Door goed voorbereid te zijn, kun je veel defecten voorkomen of verhelpen.
Kapotte startmotor
Met name gedurende de winter kan het voorkomen dat je problemen krijgt met je startmotor. Deze motor is nodig om de daadwerkelijke motor van je auto op te starten. Zodra de motor aanslaat, wordt de verbinding tussen de startmotor en de motor verbroken, zodat de startmotor niet beschadigd raakt. In de winter wil de startmotor weleens kapot gaan, waardoor de auto niet meer kan worden opgesteld. De startmotor dient dan te worden vervangen.
Is jouw startmotor kapot en heb jij een auto met een handmatige versnellingsbak? Dan kun je je auto aanduwen om hem op te starten. Het is daarna zaak om zo snel mogelijk een nieuwe startmotor aan te schaffen. Je kunt ook zoeken naar een vervangend, tweedehands onderdeel.
Vastgevroren ruitenwissers
Bevroren ruiten dien je eerst te ontdooien voor dat je gaat rijden. Je kun ze met een ruitenkrabber schoonmaken. Let op dat je de ruitenwissers niet lostrekt, omdat het rubber op de ruitenwissers dan misschien scheurt.
Eventueel kun je de ruitenwissers loszetten van de ruit af, zodat deze niet kan vastvriezen. Er bestaan ook ruitbeschermers die je op de ramen kunt plakken. Ga vooral niet met warm water in de weer, omdat je ruit dan kan barsten en scheuren.
Vastgevroeren deurrubbers
Door de vorst kan het voorkomen dat verschillende onderdelen van je auto vastvriezen. Zo ook de rubbers van het portier, waardoor je ze gemakkelijk stuktrekt als je de deur opent
Zijn je deurrubbers vastgevroren? Met behulp van een föhn kun je het ijs sneller ontdooien, waarna je de deur gemakkelijker open kunt maken. Uit voorzorg doe je er verstandig aan om de rubbers in te smeren met siliconenspray.
Vastgevroren handrem
Ook je handrem kan vastvriezen. Het kan dan even duren voor je de handrem weer kunt gebruiken.
Soms helpt het om de handrem hard aan te trekken, waardoor het ijs breekt. Werkt dat niet? Zet je verwarming dan hoog, zodat de handrem sneller ontdooit. Het vastvriezen van de handrem kun je voorkomen door deze niet te gebruiken en de auto in de versnelling te laten staan.
Defecte verlichting
Verlichting gaat in de winter niet per se vaker kapot, maar omdat het vroeger donker wordt, gebruik je hem wel intensiever. Door het intensievere gebruik, kan het voorkomen dat de verlichting kapot gaat en je zonder licht komt te zitten.
Meestal kun je een lampje zelf eenvoudig vervangen, dus zorg daarom dat je altijd een reservesetje in je auto hebt.