Mag je in een auto met schade, een zogenaamde schadeauto, rijden?
Ben je tijdens het achteruitinparkeren tegen een paaltje aan gereden? Heb jij een flinke scheur in je voorruit? Ben je betrokken geraakt bij een ongeval en heeft jouw auto de nodige mankementen? Dan vraag je je misschien af of je met je schadeauto gewoon door mag rijden. In dit artikel geven we je hierover meer informatie.
Autoschade in allerlei soorten en maten
Wie schade rijdt, kan te maken krijgen met allerlei defecten in verschillende orde van grootte. Kleine defecten, varierend van een kapotte lamp tot een deuk in de passagiersdeur en grote schade, varierend van schade aan het chassis of aan bepaalde onderdelen die belangrijk zijn om de motor te laten functioneren. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat er daarom geen eenduidig antwoord is te geven op de vraag of je door mag en kan rijden met je schadeauto.
Wanneer kun je wel doorrijden?
Werkt jouw auto gevoelsmatig nog naar behoren, dan wil je waarschijnlijk gewoon weer verder rijden. Neem in zo'n geval altijd de basisvereisten van een auto in acht en gebruik je gezond verstand. Sommige vereisten zijn gemakkelijk te controleren op werkzaamheid, zoals het functioneren van een lamp of zijspiegel, maar andere gebreken zijn dat niet. Het is daarom verstandig om, ook als jouw auto op het zicht aan alle vereisten voldoet, eerst goed te testen of alles naar behoren functioneert. Rij rustig een paar rondjes over een parkeerplaats, zodat je goed kunt voelen en luisteren of er inderdaad geen (enstige) mankementen aan de hand zijn. Twijfel je? Rij dan vooral niet verder. Doorrijden met een auto met schade kan je problemen veel erger maken.
Langer doorrijden met blikschade en kleine defecten
Veel auto's hebben kleine schrammetjes, krassen of blikschade. Als deze schade geen afbreuk doet aan de rijbekwaamheid van de auto, dan kun je met deze schade's gewoon doorrijden zonder deze te laten repareren. Zit je even wat krapper bij kas of vind je het simpelweg niet de moeite waard om een deuk in je portier te laten herstellen? Dan is het meestal geen probleem om langer met de schade door te rijden. Echter, nogmaals geven we de boodschap mee: als je ervoor wilt kiezen om door te rijden met schade, gebruik dan altijd je gezond verstand om te bepalen of de schade wel of geen afbreuk doet aan de bekwaamheid van de auto.
Wanneer mag je niet doorrijden?
In sommige gevallen kan jouw auto na een ongeval de status "Verbod voor rijden op de weg" (vroeger WOK) krijgen. In zo'n geval mag de auto sowieso de weg niet op totdat deze weer is goedgekeurd door de RDW.
Heeft jouw auto geen verbod voor rijden op de weg, maar blijkt deze, na het gebruiken van je gezond verstand, niet bekwaam om deel te nemen aan het verkeer? Neem ook dan vooral geen risico!
Een niet-rijdbare auto verkopen
Is jouw schadeauto niet meer rijdbaar en wil je hem verkopen? Dan kunnen we ons voorstellen dat je niet in de weer wilt met een aanhanger of autoambulance. Gelukkig bieden de meeste autosloperijen een auto-ophaalservice aan en kunnen ze jouw auto (gratis) op locatie kunnen komen ophalen. Zij kopen ook auto's met een "Verbod voor rijden op de weg" (voorheen: WOK-melding).