Hoe ziet een vrijwaringsbewijs eruit?
Heb je je auto verkocht of naar de sloop gebracht? Dan heb je als het goed is een vrijwaringsbewijs ontvangen. Twijfel je of hetgeen wat je ontvangen hebt daadwerkelijk een vrijwaringsbewijs is? Wij laten je een voorbeeld zien van hoe een vrijwaringsbewijs eruitziet.
Wat is een vrijwaringsbewijs?
Het vrijwaringsbewijs (soms afgekort tot vrijwaring) is hét bewijs waarmee je kunt aantonen dat (het kenteken van) jouw voertuig niet langer op jouw naam staat. Je kunt het vrijwaringsbewijs gebruiken om jouw autoverzekering op te zeggen.
Hoe ziet een vrijwaringsbewijs eruit?
Wat staat er op het vrijwaringsbewijs?
Het vrijwaringsbewijs begint met onderstaande tekst:
De RDW heeft voor hieronder genoemd voertuig een nieuwe eigenaar/houder geregistreerd. De voormalige eigenaar/houder is daarmee niet meer aansprakelijk voor het voertuig en tevens niet meer verantwoordelijk voor de verzekeringsplicht, APK-plicht en motorrijtuigenbelasting.
Daaronder vind je in ieder geval onderstaande gegevens, namelijk:
- Kenteken: het kenteken van het voertuig waarop het betreffende vrijwaringsbewijs betrekking heeft.
- Transactiecode: een combinatie van cijfers en letters.
- Datum: de datum waarop de vrijwaring heeft plaatsgevonden.
- Tijd: de tijd waarop de vrijwaringheeft plaatsgevonden.
Onder bovenstaande gegevens vind je soms informatie over het afgiftepunt of de afzender.
Vrijwaringsbewijs altijd op papier of ook digitaal?
Vroeger werd het vrijwaringsbewijs op papier afgegeven. Echter, tegenwoordig wordt het vrijwaringsbewijs ook vaak digitaal verstuurd. De koper van jouw auto kan jou vragen om je e-mailadres, zodat hij jou het vrijwaringsbewijs kan toesturen.
Het is verstandig om je vrijwaringsbewijs te bewaren in je administratie.
Geen vrijwaringsbewijs ontvangen, wat nu?
Heb je toen je je auto verkocht geen vrijwaringsbewijs ontvangen? Gelukkig kun je zelf controleren of jouw auto overgeschreven is. Wij leggen uit hoe je dat doet.
Controleren of je auto overgeschreven is
In de Online Voertuigen Informatie database van de RDW kun je controleren of jouw auto is overgeschreven. Volg de onderstaande stappen:
- Bezoek de Online Voertuigen Informatie database van de RDW.
- Typ het kenteken van jouw voertuig in en druk op enter.
- Scroll naar "Vervaldata en historie" en lees onder "Datum laatste tenaamstelling" af wanneer de auto voor het laatste is overgeschreven. Is de auto niet onlangs overgeschreven en zie je daar nog het moment dat jij de auto op jouw naam hebt gezet? Neem dan direct contact op met degene die jouw auto heeft gekocht en vraag om meer informatie.
Meer informatie over wat je moet doen als je geen vrijwaringsbewijs hebt ontvangen, vind je hier.