Geen vrijwaringsbewijs ontvangen? Controleren of je auto overgeschreven is
Je auto verkocht? Je sloopauto laten ophalen? Je auto ingeruild? Als het goed is heb je dan een vrijwaringsbewijs ontvangen waarmee je kunt aantonen dat de auto en het kenteken niet langer op jouw naam geregistreerd staan. Heb je geen vrijwaringsbewijs ontvangen? Gelukkig kun je zelf controleren of de auto overgeschreven is. Wij leggen uit hoe je dat doet.
Controleren of je auto overgeschreven is, kan dat?
In de Online Voertuigen Informatie database van de RDW kun je controleren of jouw auto is overgeschreven. Volg de onderstaande stappen:
- Bezoek de Online Voertuigen Informatie database van de RDW.
- Typ het kenteken van jouw voertuig in en druk op enter.
- Scroll naar "Vervaldata en historie" en lees onder "Datum laatste tenaamstelling" af wanneer de auto voor het laatste is overgeschreven. Is de auto niet onlangs overgeschreven en zie je daar nog het moment dat jij de auto op jouw naam hebt gezet? Neem dan direct contact op met degene die jouw auto heeft gekocht en vraag om meer informatie.
Geen vrijwaringsbewijs ontvangen, maar wel nodig om de autoverzekering stop te zetten?
Hier zie je hoe een vrijwaringsbewijs eruitziet. Heb je geen vrijwaringsbewijs gekregen en zie je in de Online Voertuigen Informatie database wel dat de auto is overgeschreven? Als de auto minder dan drie maanden geleden is overgeschreven, kun je dat via de site van de RDW melden. Zij sturen dan een vervangend vrijwaringsbewijs toe.
Is het al langer dan drie maanden geleden? Dan kun je een overzicht van voertuigen die in de afgelopen 9 jaar op jouw naam hebben gestaan aanvragen. Dat doe je hier.
Waarom is het belangrijk om een auto over te schrijven?
Zolang als het voertuig op jouw naam geregistreerd staat, ben jij verantwoordelijk voor wat er met de auto gebeurt. Tegelijkertijd moet de auto verplicht verzekerd zijn en lopen de kosten van wegenbelasting door. Pas op het moment dat de auto van jouw naam af is, ben je niet langer verantwoordelijk en hoef je geen kosten meer te betalen.
Het is verstandig om je vrijwaringsbewijs te bewaren in je administratie.
Autopapieren kwijt, kan ik de auto toch al meegeven?
Hoewel het eigenlijk verstandiger is om de auto pas mee te geven op het moment dat de auto echt overgeschreven is, gebeurt het in de praktijk regelmatig dat een verkoper er pas op het moment van overschrijven achterkomt dat zijn of haar autopapieren niet compleet of kwijt zijn. De koper "leeg" terug laten rijden voelt dan - zeker omdat het jouw fout is - niet helemaal eerlijk. Is dit bij jou het geval en heb je voldoende vertrouwen om de auto toch al mee te geven aan de koper? Maak dan hele duidelijke afspraken en zet die op papier. Op die manier voorkom je ongemakken achteraf.