Auto overschrijven, hoe doe je dat?
Wil je binnenkort je auto verkopen? Dan wil je ongetwijfeld goed voorbereid te werk gaan. Als je nog niet eerder een auto overgeschreven hebt, weet je misschien nog niet hoe het overschrijven in zijn werk gaat. In dit artikel leggen we aan je uit hoe je een auto overschrijft.
Auto overschrijven, wat is dat?
In Nederland zijn auto's gekoppeld aan een Nederlands kenteken. Het Nederlandse kenteken is op zijn beurt weer gekoppeld aan een eigenaar; een eigenaar in de vorm van een persoon of bedrijf. De eigenaar van een kenteken en daarmee een voertuig is er verantwoordelijk voor. Onder diens verantwoordelijk vallen onder andere de verzekeringsplicht, het betalen van wegenbelasting en het geldig houden van de APK. Als je een auto overschrijft, wordt het eigendom van het voertuig en de daarbij behorende verplichten overgedragen aan degene die het voertuig op naam zet.
Wat heb je nodig om een auto over te schrijven?
Wil je je auto overschrijven, bijvoorbeeld in verband met een verkoop of sloop? Dan heb je een volledig kentekenbewijs en soms ook de huidige kilometerstand nodig. Het kentekenbewijs is in de loop der jaren veranderd. Hieronder vind je wat jij precies nodig hebt:
- Schafte je je auto aan na januari 2014? Dan bestaat je kentekenbewijs uit een kentekencard en een negencijferige tenaamstellingscode. Je hebt beide documenten nodig om jouw auto over te schrijven.
- Schafte je je auto aan voor januari 2014? Dan bestaat je kentekenbewijs (waarschijnlijk) uit een voertuigbewijs (deel 1A, voor 2004 was dit deel I), een tenaamstellingsbewijs (deel 1B, voor 2004 was dit deel II) en een overschrijvingsbewijs (deel II, voor 2004 was dit deel III). Je hebt in ieder geval het overschrijvingsbewijs nodig om jouw auto over te schrijven. Ben je jouw kentekenbewijs na januari 2014 een keer verloren? Dan heb je als het goed is een kentekencard en een negencijferige tenaamstellingscode aangevraagd, zoals hierboven aangegeven in het eerste punt.
Waar kun je een auto overschrijven?
Je kunt je auto online overschrijven (onder bepaalde voorwaarden) of overschrijven bij een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation. Verkoop jij je auto aan een door de RDW erkend autobedrijf? Dan kan het autobedrijf de auto zelf overschrijven en op naam zetten. De bedrijfsmatige koper zal ook om de kilometerstand vragen. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden vind je hier.
Hoe weet je of het overschrijven is gelukt?
Als je auto is overgeschreven, ontvang je een zogenaamd vrijwaringsbewijs.
Wil je zeker weten dat het vrijwaringsbewijs geldig is en dat de auto daadwerkelijk is overgeschreven? Via Mijn RDW kun je, na inloggen met DigID, controleren of de auto niet meer op jouw naam staat.
Ik ben mijn autopapieren kwijt, wat nu?
Als je je autopapieren kwijt bent, kun je jouw auto niet overschrijven. Je dient eerst een nieuw kentekenbewijs aan te vragen, voordat je de overschrijving daadwerkelijk kunt uitvoeren. Meer informatie over het aanvragen van nieuwe documenten vind je hier.
Heb je je kentekenbewijs nodig voor sloop?
Nee, je hebt tegenwoordig niet per se een kentekenbewijs en/of tenaamstellingscode nodig als je je auto wilt laten slopen. Meer daarover lees je hier. Ben je je kentekenbewijs kwijt en wil je je auto laten slopen door een door de RDW erkend autodemontagebedrijf? Dan kun je gratis een demontagecode aanvragen. Dat kan online! Meer informatie daarvoor vind je hier. Dat scheelt onnodige kosten!