Wat doet een autosloperij?
Een auto die total loss is, helemaal op is of allerlei gebreken heeft, kun je verkopen aan een sloopbedrijf. In Nederland zijn zo'n 400 autosloperijen actief. Samen met partners, zoals metaalrecyclingbedrijven, vormen ze een keten om een zo groot mogelijk deel van een auto te recyclen. Hoewel ze ook andere voertuigen, zoals boten, schepen, agrarische voertuigen en machines recyclen, ligt de focus van autosloperijen meestal op auto's. De bedrijven, die ook wel autodemontagebedrijven worden genoemd, halen sloop- en schadeauto's op bij particulieren en bedrijven en betalen er vaak een vergoeding voor. Eenmaal opgehaald demonteren ze de voertuigen om de bruikbare onderdelen en het oude ijzer te verkopen. Meer dan 98% van een auto wordt tegenwoordig hergebruikt.
Hier lees je waarom je voor een autosloperij zou moeten kiezen.
Hoe wordt een auto verwerkt?
Een sloopauto wordt gedemonteerd door medewerkers van de autosloperij met behulp van allerlei gereedschappen. Bruikbare onderdelen worden gedemonteerd, gesorteerd, soms gereviseerd en daarna verkocht als tweedehands auto onderdelen aan zowel particulieren als zakelijke klanten. Kopers komen uit Nederland en uit het buitenland.
Aan de verkoop van tweedehands auto onderdelen kan een autosloperij geld verdienen, waardoor ze een vergoeding kunnen betalen voor sloop- en schadeauto's.
Verantwoorde verwerking van overtollige materialen
Ook onderdelen die niet hergebruikt kunnen worden, krijgen een nuttige bestemming. Vloeistoffen worden op een verantwoorde manier afgevoerd en glas en overtollige banden worden gerecycled. Van autobanden wordt bijvoorbeeld korrelgranulaat voor op sportvelden gemaakt.
Uiteindelijk blijft alleen ijzer over. Een sloopauto levert gemiddeld zo'n 1.000 kilo aan ijzer op. Dat ijzer wordt 'verschroot' en aan partners, metaalbedrijven in de keten, verkocht. Daar wordt het ijzer gesmolten, zodat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.