(Sloop)auto verkopen zonder tenaamstellingscodes, kan dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wie zijn auto na 1 januari 2014 heeft gekocht en/of na 2014 nieuw autopapieren heeft aangevraagd, is, als het goed is, in het bezit van een kentekenbewijs met daarbij behorende tenaamstellingscode. De laatstgenoemde tenaamstellingscode heb je eigenlijk nooit nodig, tót het moment dat je je auto wilt gaan verkopen. Om die reden worden de codes vaak goed verstopt door de eigenaar. Ben jij je tenaamstellingscode kwijtgeraakt, bijvoorbeeld door een verhuizing? Dan ben je niet de enige! We krijgen dagelijks te horen dat men zijn/haar tenaamstellingscode (of autopapieren) is kwijtgeraakt, maar dat de auto toch echt zo spoedig mogelijk verkocht moet worden. Zolang de auto op jouw naam staat, lopen de kosten van de autoverzekering en de wegenbelasting immers gewoon door. In dit artikel geven je daarover meer informatie over het verkopen van een auto zonder tenaamstellingscodes.

Auto zonder tenaamstellingscode verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Een auto zonder tenaamstellingscode verkopen als sloopauto

Is jouw auto aan het einde van zijn Latijn en wil je hem laten slopen omdat je er waarschijnlijk toch geen (particuliere) koper voor gaat vinden? Dan is het niet zo erg als je geen tenaamstellingscode meer hebt. Je kunt je sloopauto aanbieden aan een autosloperij en aan hen een demontagecode overhandigen. In tegenstelling tot een tenaamstellingscode, wordt zo'n demontagecode per mail verstuurd, waardoor je hem direct in handen hebt na het aanvragen. Het opvragen van nieuwe tenaamstellingscode duurt namelijk meerdere werkdagen.

Let op: alleen door de RDW-erkende autodemontagebedrijven kunnen een auto afmelden met een demontagecode.

Auto zonder tenaamstellingscode verkopen

Een auto zonder tenaamstellingscode verkopen als tweedehands auto

Verkeert jouw auto nog in redelijke staat, maar wil je er wel vanaf omdat je een nieuwe auto hebt gekocht, een nieuwe auto gaat kopen of simpelweg omdat je hem niet meer nodig hebt? Dan wil je niet dat jouw auto afgemeld wordt als sloopauto en gesloopt wordt. In zo'n geval kun je je auto niet verkopen en overdragen als je geen tenaamstellingscode hebt. De tenaamstellingscode heb je, naast het kentekenbewijs, namelijk nodig om de auto over te kunnen dragen aan de (particuliere) koper. Ben je jouw tenaamstellingscode (en eventueel ook jouw kentekenbewijs) verloren? Op de site van de RDW kun je gemakkelijk nieuwe aanvragen.

Levert een auto zonder tenaamstellingscode minder geld op?

Het lijkt een rare vraag, want het gaat om dezelfde auto. Toch is de vraag zeker niet raar! De eerst besproken optie, waarbij je je auto verkoopt met een demontagecode, is in sommige gevallen nadelig voor het autodemontagebedrijf en dus ook voor jou. Sommige auto's die worden aangeboden, kunnen (na herstel) namelijk nog worden verkocht op de tweedehands markt. Een auto die wordt afgemeld met een demontagecode moet worden gesloopt. Als de auto nog waarde zou vertegenwoordigen op de tweedehands markt kan dit ertoe leiden dat een auto minder waard is als je alleen over een demontagecode beschikt. Wil je zeker weten dat je niet minder overhoudt aan je auto als je alleen een demontagecode hebt? Dan kun je aan de medewerker autodemontagebedrijf vragen hoe hoog de vergoeding met volledige documenten zou zijn, zodat je ze eventueel alsnog aan kunt vragen.

(Sloop)auto verkopen?