Auto naar de sloop: wanneer ontvang je het vrijwaringsbewijs?
Ben je van plan om je auto te laten slopen? Dan vraag je je misschien af wanneer je het vrijwaringsbewijs ontvangt. Direct bij overdracht of pas een aantal uur later? Wij leggen het aan je uit.
Sloopauto verkopen en direct het vrijwaringsbewijs?
06-40719624 Bel mij op
Wat is een vrijwaringsbewijs?
Het vrijwaringsbewijs (kort: vrijwaring) is hét bewijs waarmee je kunt aantonen dat (het kenteken van) jouw voertuig niet langer op jouw naam staat.
Auto naar de sloop: wanneer ontvang je het vrijwaringsbewijs?
Het vrijwaringsbewijs hoor je direct nadat de auto is overgeschreven, te ontvangen.
Heb je jouw sloopauto zelf ingeleverd? Dan ontvang je het vrijwaringsbewijs aan de balie. Komen ze jouw sloopauto ophalen? Dan ontvang je het vrijwaringsbewijs ter plekke.
Hoe ontvang je het vrijwaringsbewijs?
Het vrijwaringsbewijs kan op papier en/of digitaal (per mail) worden afgegeven. Het is verstandig om je vrijwaringsbewijs te bewaren in je administratie.
Ik ben mijn auto papieren kwijt, wat nu?
Je hebt tegenwoordig niet per se een kentekenbewijs en/of tenaamstellingscode nodig als je je auto wilt laten slopen. Ben je je kentekenbewijs kwijt en wil je je auto laten slopen door een door de RDW-erkend autodemontagebedrijf? Dan kun je gratis een demontagecode aanvragen. Dat kan online! Meer informatie daarvoor vind je hier. Dat scheelt onnodige kosten!
Wat als de autosloperij toch om autopapieren vraagt?
Niet iedere auto die bij een autosloperij terechtkomt, wordt daadwerkelijk gesloopt. In sommige gevallen zal een autosloperij daarom toch vragen om autopapieren om de auto over te kunnen schrijven. Is dat in jouw situatie het geval? In sommige gevallen wil de autosloperij de extra kosten voor het aanvragen van het nieuwe kentekenbewijs compenseren in de vorm van extra vergoeding. Je kunt daar altijd om vragen, maar niet iedere autosloperij zal extra vergoeding betalen.
Autopapieren kwijt, kan ik mijn sloopauto toch al meegeven?
Wij raden het niet aan. Echter, hoewel het eigenlijk verstandiger is om de auto pas mee te geven op het moment dat de auto echt overgeschreven is, gebeurt het in de praktijk regelmatig dat een verkoper er pas op het moment van overschrijven achterkomt dat zijn of haar autopapieren niet compleet of kwijt zijn. De koper "leeg" terug laten rijden voelt dan – zeker omdat het jouw fout is – niet helemaal eerlijk. Is dit bij jou het geval en heb je voldoende vertrouwen om de auto toch al mee te geven aan de koper? Maak dan hele duidelijke afspraken en zet die op papier. Op die manier voorkom je ongemakken achteraf.
Hoe ziet een vrijwaringsbewijs eruit?
Wat staat er op het vrijwaringsbewijs?
Het vrijwaringsbewijs begint met onderstaande tekst:
De RDW heeft voor hieronder genoemd voertuig een nieuwe eigenaar/houder geregistreerd. De voormalige eigenaar/houder is daarmee niet meer aansprakelijk voor het voertuig en tevens niet meer verantwoordelijk voor de verzekeringsplicht, APK-plicht en motorrijtuigenbelasting.
Daaronder vind je in ieder geval onderstaande gegevens, namelijk:
- Kenteken: het kenteken van het voertuig waarop het betreffende vrijwaringsbewijs betrekking heeft.
- Transactiecode: een combinatie van cijfers en letters.
- Datum: de datum waarop de vrijwaring heeft plaatsgevonden.
- Tijd: de tijd waarop de vrijwaringheeft plaatsgevonden.
Onder bovenstaande gegevens vind je soms informatie over het afgiftepunt of de afzender.
Geen vrijwaringsbewijs ontvangen, wat nu?
Heb je toen je auto werd meegenomen geen vrijwaringsbewijs ontvangen? Gelukkig kun je zelf controleren of jouw auto gesloopt en/of overgeschreven is. Wij leggen uit hoe je dat doet.
Controleren of je auto overgeschreven is
In de Online Voertuigen Informatie database van de RDW kun je controleren of jouw auto is overgeschreven. Volg de onderstaande stappen:
- Bezoek de Online Voertuigen Informatie database van de RDW.
- Typ het kenteken van jouw voertuig in en druk op enter.
- Krijg je de melding "Er zijn geen gegevens gevonden voor het ingevulde kenteken XXXXX"? Dan is het kenteken afgemeld. De auto wordt dan zeer waarschijnlijk gesloopt.
- Verschijnt er wel data? Scroll dan naar "Vervaldata en historie" en lees onder "Datum laatste tenaamstelling" af wanneer de auto voor het laatste is overgeschreven.
Is de auto niet onlangs overgeschreven en zie je daar nog het moment dat jij de auto op jouw naam hebt gezet? Neem dan direct contact op met degene die jouw auto heeft gekocht en vraag om meer informatie.